[...] - nie kwaszona), buraczki. To taka podstawa. Z owoców polecam cytrynę (np. w formie wyciśniętego soku), przy większej podaży białka: kiwi, ananas, papaja - gdyż zawierają enzymy proteolityczne pomagające w "rozbijaniu" białka na podstawowe aminokwasy, więc odciążają organizm. Można też wprowadzić truskawki, maliny, borówki, pomarańcze, awokado [...]
Nie bardzo rozumiem jaki masz cel w piciu takich ilości soku owocowego. Bez względu na to jakiego byłby smaku. Chyba nie z tego powodu, żeby dostarczyć enzymy proteolityczne? Nikt tutaj nie jest w stanie stwierdzić jak wygląda całość Twojej diety, czy aktywności fizycznej, aby wróżyć konsekwencje dostarczania codziennie tak dużej ilości [...]
Nie bardzo rozumiem jaki masz cel w piciu takich ilości soku owocowego. Bez względu na to jakiego byłby smaku. Chyba nie z tego powodu, żeby dostarczyć enzymy proteolityczne? Nikt tutaj nie jest w stanie stwierdzić jak wygląda całość Twojej diety, czy aktywności fizycznej, aby wróżyć konsekwencje dostarczania codziennie tak dużej ilości [...]
[...] miało być orzechy brazylijskie, ale nie mogę edytować, bo forum się krzaczy z jakiegoś powodu... Banan, pomarańcza, truskawki, kiwi - bardzo dobry wybór. Kiwi zawiera enzymy proteolityczne, co przy diecie wysokobiałkowej sprzyja efektywniejszemu trawieniu. Pomarańcza - dużo witaminy C, truskawki również. Banan, dość przyzwoite ilości [...]
[...] intensywnie przenikają do mięśni i wytwarzają białka, bo białka mięśniowe są ich magazynem. Podczas wysiłku (treningu) lub długiej przerwy pomiędzy posiłkami (snu), enzymy kataboliczne rozbijają białka, aby uwolnić zmagazynowane aminokwasy, bo teraz te potrzebne są również i innym tkankom. Wprawdzie wolne aminokwasy mogą być [...]
W praktyce jest to nieistotne gdyż zdolność ludzkiego organizmu do skutecznego trawienia rozmaitych połączeń skrobi, tłuszczy i białek w tym samym czasie nie ulega żadnej wątpliwości, a fakt że jesteśmy do tego dobrze przystosowani można wykazać sięgając do podręcznika fizjologii . Enzymy lipolityczne, amylolityczne i proteolityczne (czyli [...]